'Nascuts per ser lliures' sobre el moviment d'objecció de consciència i d'insubmissió a l'Anoia
Documental i taula rodona sobre la insubmissió
Dissabte, 19 de desembre a les 19:00h
Altres | Lloc: Teatre Municipal Ateneu | Preu: Gratuit | Aforament: 200 | Coordinació: Òmnium Cultural -Anoia i l'associació juvenil La Coll@nada |

El moviment per la insubmissió va comportar la supressió del servei militar obligatori a l’Estat espanyol l’any 2001. Des de l’any 1989, en què es van presentar públicament els primers insubmisos, milers de joves s’oposarien a la realització del servei militar de manera organitzada i coordinada a través d’un moviment de desobediència civil que va fer col·lapsar l’Estat.

Igualada no va ser una excepció i diversos joves van plantar cara a l’exèrcit, negant-se a la realització del servei militar, però també del servei civil substitutori, cosa per la qual foren jutjats i condemnats. La seva lluita, però, no naixia del no-res, ja que des de finals dels anys setanta, els objectors de consciència havien començat a llaurar un llarg camí d’oposició al militarisme.

El documental, promogut per Òmnium-Anoia,és obra de l’igualadí Dan Ortínez (d’Aixina produccions) i fa un repàs a d’aquesta lluita de la mà d’alguns dels seus protagonistes a Igualada (i l’Anoia) i de persones de l’entorn dels insubmisos, a més de comptar amb el testimoni de Pepe Beúnza i Dolors Sabater, activistes històrics del moviment antimilitarista català. També hi han participat joves igualadins que han realitzat diverses posades en escena per tal de contextualitzar el documental a l’actualitat.

Obertura de portes del teatre a les 18:30h